Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

Jakt och handikapp (2003)

Går det att jaga och samtidigt ha ett handikapp? I det allra flesta fall går det alldeles utmärkt men kan kräva speciella arrangemang såsom anpassad bössa, skjutstöd, erfaren jägare som ledsagare eller annan hjälp beroende på handikapp. En annan viktig ingrediens är inte minst förstående och tålmodiga jaktkamrater. Utökad träning på älgbanan, lerduvor och prickskytte samt återkommande övning i säker vapenhantering är viktigt för de flesta men kanske speciellt för den med funktionshinder. Det ökar självkänslan att utvecklas som skytt samt gör att omgivningen slappnar av och minskar fokuseringen på handikappet. Du blir precis som alla andra bedömd efter det resultat du presterar och den färdighet som uppvisas. PA290097.JPG Jag har Parkinsons sjukdom som i varierande grad ger mig skakningar, stelhet och långsamma rörelser. Stel mimik, otydligt tal och stresskänslighet är andra faktorer som kan gör sig påminda.

Det finns gud ske lov kompetent medicin som tillsammans med rätt kost och livsföring reducerar symptomen. Jag har som regel olika symptom i varierande grad under dagens lopp men kan tidvis också nästan vara besvärsfri. Då brukar jag passa på att göra ett besök på Spillepengens Skyttebana utanför Arlöv. Jag tog min kompletta jägarexamen under våren 2002 efter träning i skytte hos en god vän i de småländska skogarna. En granne lånade mig sina gamla böcker om jägarexamen och högvilt som jag läste lite i redan före kursstart. Jag var osäker och ville vara väl förberedd! Mest osäker var jag dock inför skytteprovet på älgbanan men till skjutledarens och övrigas förvåning klarade jag det om än med minsta möjliga marginal. Jag skakade så bössan fladdrade som en lärkvinge då jag ännu inte kommit på den skjutteknik som passade mig bäst. Efter jägarexamen såg jag älgbanan som ett slags hinder som måste övervinnas och jag sköt upp den ena asken efter den andra omväxlande på 80 meters inskjutningsbana och älgbana. Då jag är fumlig med repeteringen har jag valt att skjuta med halvautomat. Efter tips och goda råd gav korrekt andning och avtryck bättre och bättre resultat. Tillgång till en riktig skyttebana på nära håll är ovärderligt!


Lars-strand.JPG

Utöver medlemskap i ovanstående skytteklubb är jag också medlem i flera jaktföreningar där jag hunnit med ett 25-tal jaktpass. Jag är också ofta i Småland och jagar där en god vän hjälpt mig in i några jaktlag. Vad har då resultatet blivit av min första jaktsäsong? På skyttebanan har prov erlagts för älgdekalen samt brons/silver/guld för älgskyttemärket. Jakten har varit lyckad med 4 rådjur, 3 vildsvin och 1 älg. Vildsvinen fällde jag under ett och samma jaktpass på Vomb arrangerad av MVF. Vomb har kommit att bli mitt favoritställe pga det stora utbudet av klövvilt och speciellt då möjligheten till vildsvinsjakt som är en spännande begivenhet. På grund av mitt intresse för jakt har jag varit med om många
härliga naturupplevelser och fått en förbättrad livskvalitet! Jag uppmanar därför andra i samma situation med intresse för jakt att inte tveka då det finns både stöd och hjälp att få inom jaktföreningarna.

Senast uppdaterad 2015-08-11

Senast uppdaterad 2015-08-11

Senast uppdaterad 2015-08-11