Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

Jakt och mikrosömn

Mikrosömn är en mycket kort sömn som oftast orsakas av allmän trötthet, sömnbrist, alkohol eller droger/mediciner. Som regel diskuteras mikrosömn i samband med bilkörning men kan naturligtvis förekomma i ett stort antal andra situationer… som t.ex. vid jakt. Längden på denna typ av sömn kan vara från ett fåtal sekunder upp till flera minuter. Detta kan under bilkörning vara katastrofalt både för bilföraren, hans eventuella medpassagerare och inte minst för andra trafikanter. Hur många gånger har vi inte läst i tidningen om en trafikolycka där en av bilarna ”av oförklarlig anledning kom över på fel sida av vägen”? Vi jägare är i riskzonen både under jakt och när vi kör till och från jakten.

Jag vågar påstå att mikrosömn är vanligt bland jägare speciellt när jakten bedrivs i gryningen eller i samband med långa händelsefattiga jaktpass. Handen på hjärtat; Hur många av oss har inte suttit och ”nickat till ” omslutna av mörkret d.v.s. varit utsatta för mikrosömn? Det är helt omöjligt att själva kunna bedöma längden på denna ofrivilliga sömn! Med automatik piggnar vi emellertid till när det första gryningsljusset får mörkret att ge vika för vi vet att det är då djuren börjar röra på sig. Vad jag vill komma fram till är den olycksrisk eller risk för skadeskjutning som föreligger. De flesta har säkert bössan säkrad och stabilt placerad men där finns kanske de som olämpligt har bössan i knäet. Skymtar man då ett djur i samband med mikrosömn kanske ett ”nyvaknat ” fummel uppstår och olyckan är framme. Hur kan man då undvika mikrosömn? Det är givet att risken minimeras om man är utsövd och har kroppen fri från alkohol eller droger/ olämpliga mediciner (vilka naturligtvis inte är kompatibla med jakt över huvudtaget).

En stark koncentration och vilja att inte falla i sömn kan vara en lösning för många men risken är stor att man tillfälligt ger upp den kampen. Starkt kaffe har en gynsam effekt på mången morgontrött jägare. Vapnet skall under alla händelser vara säkrat och stadigt placerat under den period man känner sig dåsig. Till synes självklara saker men värda att beaktas. Sömnens inverkan på vår förmåga att hantera olika situationer har varit föremål för mycket forskning. Det är en mycket komplex företeelse där det fortfarande finns frågetecken att räta ut. För den som vill veta mer finns det massor med information på t.ex. Google.

Senast uppdaterad 2010-09-29

Senast uppdaterad 2010-09-29

Senast uppdaterad 2010-09-29