Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

Klocktittaren

Jag har ett konstant behov att i alla lägen hålla reda på vad klockan är. Man kan säga att tiden blivit en viktig faktor i mitt liv. Jag har på senare tid (!) blivit alltmer frustrerad över hur tiden tagit sig friheten att accelerera och ibland känns det som jag inte riktigt hinner med. Men tiden är konstant och kan inte påverkas som om man drog respektive släppte efter på ett gummiband. En minut var lika lång när jag föddes 1948 som den är idag. Jag tror det har något med Einsteins relativitetsteori att göra men den rackaren kunde väl åtminstone lagt in ett litet kryphål i sin teori om att E=mc2. Denna skulle då förhoppningsvis möjliggöra en något mer moderat tidsåtgång när man kommit över 60 år. Gärna på bekostnad av några av de övriga enheterna i teorin såsom massa och energi. Vem har behov av komplicerad energi när man kommit upp i åren? Och den ”massa” som ger oss äldre herrar en trind och päronformad exteriör kunde vi gott vara utan!

Tiden är annars en intressant företeelse som man i mån av densamma kan spekulera i. Det är intressant att konstatera att det tar 8 minuter för solens ljus att nå oss här på jorden. Det är alltså ett rejält avstånd till solen med tanke på att ljuset tillryggalägger nära 300 000 km/s. Den närmaste stjärnan efter solen behöver 4,2 ljusår på sig Klocka-2.jpginnan den visar sig för oss jordbor. En klar skillnad mot när man står i snabbköpskön en sen fredagseftermiddag och då kanske kommer upp i en hastighet av 0,5 m/minut (i bästa fall). Tiden tycks vid just detta tillfälle stå stilla så man borde kanske stå där med sin kundvagn, titta på klockan och bara njuta? Man får lite mer perspektiv på tiden om man inser att universum bildades i en s.k. Big Bang för sisådär 14 miljarder år sedan. Lite småpetigt att då gnälla över lite tid hit och dit kan man tycka. Egentligen brukar inte kön vara längre än att vi med lite tålamod klarar av den… om man nu bortser från OBS! kassorna strax före julhelgen!

Vi har väl alla stått en klar vinternatt och förundrats över hur tydligt stjärnorna visar sig. Det kan ibland kännas som om det vore möjligt att sträcka ut en hand för att röra vid dem. Man kan också ana sig till det enorma antal stjärnor som ligger som ett mjölklikt stråk över himlen. Och detta är bara vår galax (Vintergatan) med sina över 300 miljarder stjärnor vi ser. Det finns ytterligare över 100 miljarder galaxer där ute med minst lika många stjärnor i vardera. Enligt osäkra källor hämtade från Google skulle det finnas totalt över 70 triljarder i det observerbara universum. Kontroll räkna dem gärna vid eventuellt tvivel (om du har tid)!

Jag kan inte finna något bevis för min högst egna teori av hur många stjärnor det finns i universum men jag sticker gärna ut hakan tills någon kommer med ett starkare argument… jag tror det finns fler stjärnor i universum än sandkorn på jorden! Den tanken slog mig när jag och mitt barnbarn Viggo Valdemar (2 år) byggde sandslott på stranden i Höllviken. Mer vetenskapligt än så kan det inte bli!

Senast uppdaterad 2011-01-23

Senast uppdaterad 2011-01-23

Senast uppdaterad 2011-01-23