Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

MIN FÖRSTA DUVJAKT

Efter månaders skjutande på skeet, trapp och hög fasan tyckte jag tiden var mogen att omsätta mina nyvunna erfarenheter av hagelskytte i praktiken. Efter många bommar hade jag långsamt (mycket långsamt) klättrat från 2-3 träffar per 25 skott till 10 -15 träffar. Jag vågar inte ens tänka på hur många bommar jag producerat men det är förmodligen så många att jag kunde köpa mig en hagelbössa för utläggen på patroner. Jag anmälde mig således förväntansfullt till duvjakt och hade redan då räknat ut att om jag tog med mig 75 patroner skulle jag med uppnådd träffstatistik komma hem med minst 30 par duvbröst till en tänkt släktmiddag. Jag gjorde därmed en grov underskattning av duvornas förmåga att bete sig i luftrummet. Det visade sig vara en klar skillnad från lerduvornas något mer förutsägbara planflykt.

PA250092-3.JPG

Vi var fem skyttar så där var gott om utrymme att välja på. Jakten skulle ske på bekvämt och nära avstånd från Kvarnbygården där duvorna hade ett stråk. Denna min första duvjakt var för mig ett slags "prova på" för att se om det var något som kunde bli ett komplement till klövviltjakten. Jag kom således som jag var endast iklädd hagelbössa och dom 75 patronerna vilket visade sig vara något för lättklätt bortsätt från patronerna. För att vara ordentligt påklädd inför duvjakt bör man nämligen också ha kamouflagenät med stödpinnar, bulvaner samt helst också kamouflagekläder. En stol eller sittpall för de som tycker det är jobbigt att stå med bössan i beredskap en längre tid är också värdefullt. Ryggen tar en del stryk efter en heldagsjakt. Jag fick ett pass bakom ett mindre träd på en kulle där duvorna enligt utsago skulle passera i väst-östlig riktning på förmiddagen och öst-västlig riktning på eftermiddagen. Det lät ju ganska enkelt för det var ju bara att vända sig om efter lunch. Och visst passerade de men antingen för högt, för lågt och snabbt eller med tvära girar när jag tittade fram som gubben ur lådan (med hela min okamouflerade person i siluett). Jag hade fått låna ett par bulvaner som dock inte gjorde duvorna så intresserade att de i maklig takt gled ner för att kolla läget hos sina artfränder. Jag förmodar att jag hade för få bulvaner utplacerade eller så hade hela duvkolonin läst in gällande jaktregler med skjutavstånd och det hela.

Jag fick iväg 10 skott men till min förtvivlan träffade jag bara en duva. Det var därför ytterst frustrerande att höra skotten från mina passgrannar. Det lät tidvis som firandet av det kinessiska nyåret och duvorna syntes formligen drösa ner i backen tillsammans med svartfågel av olika arter. Dom delade ett väl kamouflerat pass och hade massvis med bulvaner på lagom avstånd från sig. Sens moral; Gör din vapenhandlare glad och inköp nödvändig utrustning för aktuell jakt! Efter jakten samlades vi på Kvarnbygården för att summera dagen. Totalt hade vi skjutit 64 ringduvor(min inräknad), 19 stadsduvor, 2 kråkor och 1 råka. Trots mitt magra resultat känner jag att duvjakt är något jag kommer att syssla med framöver. Med rätt utrustning är det en spännande och varierande jakt som dock kräver ett gott handlag med hagelbössan. Det är också en mer avslappnad jaktform än klövviltsjakt då man inte behöver sitta tyst och stilla som en mumie timmar i sträck. Men var jakt har sin tjusning och jag är tacksam över att moder natur tillät mig att fälla en dovhjort dagen efter. Vid säsongstart står det i min bok sålunda 1-1 mellan dessa båda jaktformer!

Senast uppdaterad 2017-02-17

Senast uppdaterad 2017-02-17

Senast uppdaterad 2017-02-17