Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

Min första rävjakt

Jag har länge varit intresserad av rävjakt utan att ha "kommit till skott" så att säga. Jakttidskrifterna hade i många artiklar utförligt beskrivit de olika jaktformer som kan bedrivas på denna sluge, ytterst vaksamma och intelligenta predator. En av dem framstod som extra intressant för mig och det var lockjakt. När så MVF annonserade om en temadag i ämnet anmälde jag mig till kansliet. Det var i sista stund för det visade sig att det var många som tyvärr inte fick plats. Det var i februari månad och det blåste snålt med ett par minus grader. Temadagen började med en teoridel där rävens beteende i olika situationer belystes. Vi blev informerade om vikten av att välja rätt rävpass som gärna får vara öppet. Man bör vara väl kamouflerad och inte sitta i siluett. Både handskar och ansiktsmask är nödvändiga och kan vara avgörande för en lyckad jakt. Att sitta tyst och absolut stilla gäller i högsta grad vid rävjakt. Minsta rörelse eller ljud så är den räven ett minne blott oavsett hur mycket man blåser i lockpipan.

I jakt på klövvilt sitter man gärna vänd mot vinden emedan man vid lockjakt på räv sitter med ryggen mot vinden. När räven hör ljudet från lockpipan blir predatorinstinkten stark men räven vore inte en räv om den inte först kollade läget för säkerhets skull. Den buktar därför ner om på lockjägarens läsida för att få vind och därmed befästa misstanken om att det är en skadad hare det är frågan om och inget annat. Den har sänkt garden när den söker mot vinden och det är då jägaren skoningslöst skall slå till. Man bör hela tiden sitta beredd med bössan mot skjutstödet eller kanten på tornet och skicka iväg kulan med 796 m/s strax före räven får vind och vittring från jägaren. Ingen räv springer snabbare än så! Att kunna hantera lockpipan så att den låter som en hares dödskamp är något man får träna på i ensamhet. När tio blivande lockjaktsaspiranter under viss munterhet blåser samtidigt för glatta livet så var det inte lätt att höra vem som blåste vad. Kursledaren Ulf Lindroth bjöd emellertid på ett knippe med olika ljud som vägledning. De ångestladdade harskriken lät så trovärdiga att man nästan tittade efter haren trots man såg Ulf stå där och blåsa i lockpipan. Imponerande!

Winnerbaeck-2006-007.jpg

Efter avslutat teoripass begav vi oss till Vomb där teori skulle omvandlas till praktik. Jag fick mig tilldelat ett bra pass i gränslandet mellan skog och åker men hade lite problem att finna tornet (nr 8) och irrade omkring en god stund innan jag fann det. Väl vid tornet kände jag igen mig då jag hade suttit där tidigare på klövviltjakt! När jag klättrade upp i tornet muttrade jag för mig själv och förbannade mitt usla lokalsinne som nu säkert reducerat mina chanser att få skjuta en räv. Jag ville gärna ha uppsikt mot skogen varför jag valde att placera mig åt det hållet vilket kanske inte var precis enligt instruktionerna. Vinden kom nämligen på mig från sidan men jag tänkte mig inte för helt enkelt. Jag vände mig aldrig om för att kolla av fältet bakom mig och hur många rävar som traskade omkring där under mitt pass är det bara de själva som vet. Så började jag ivrigt mitt lockande och upptäckte snart att det lät bättre och bättre efter hand. Det var enkelt att justera tonläget med styrkan i själva blåsandet, grövre och ljusare ljud genom att flytta en gummisnodd samt kupa handen runt pipan. Jag gjorde mitt bästa för att efterlikna en hares skri av dödsångest och försökte t.o.m. att avsluta med ett uppgivit gurglande ljud fyllt av vanmakt! Jag lockade kontinuerligt i ungefär ½ minut och var tyst i 3 minuter enligt rekommendation.

Efter 1 ½ timmes lockande blev jag varse att jag satt ensam och frös häcken av mig i ett blåsigt jakttorn med en iskall lockpipa i munnen. Jag kände mig löjlig och skrattade halvhögt med skallrande tänder åt min eländiga situation och tankarna gick till termosen med varmt kaffe. Den låg i bilen! Ungefär 10 minuter senare kom så plötsligt en stor räv med yvig svans i en jämn lunk mellan träden 35-40 meter från tornet. Jag är idag osäker på om det var mitt frostiga skratt eller lockandet som fick fram den. Den stirrade på mig när den lunkade på och jag bara väntade på att den skulle kasta och vända rumpan mot mig. Jag satt i det läget helt orörlig med bössan vilande mot kanten på tornet. När räven passerade bakom en avlövad buske och två träd slängde jag snabbt upp bössan till axeln och sköt så fort den visade sig igen. Den stirrade fortfarande på mig när kulan träffade och med en bild av mig på näthinnan for den upp i rävarnas himmel och den eviga vilan.

Bild5MP-2.jpg

Från det att jag fått syn på räven tills jag sköt kan det inte ha gått mer en 5-8 sekunder och halva kroppen var fortfarande i skydd för träden när skottet gick. Min första räv var ett faktum och det tillika med rävlock! När jag kom tillbaka till slaktboden framfördes gratulationer, hattar lyftes och kameror blixtrade. Jag tyckte att det i det läget var onödigt att nämna att jaktens resultat var en osannolik tur både vad gällde rävens uppdykande som själva träffen. Ibland kan det vara en fördel att behålla sådant för sig själv!!

Ytterliggare en av mina mer rutinerade jaktkamrater fällde en räv denna dag men jag tror att många av oss fick upp ögonen för denna spännande jaktform.

Senast uppdaterad 2010-08-27

Senast uppdaterad 2010-08-27

Senast uppdaterad 2010-08-27