Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

Minnesvärda jaktpass utan skott

Som nybliven jägare tycker jag det är sällan ett jaktpass passerar obemärkt utan det finns som regel alltid något man upplever. Det kan vara allt från att man hör ett djur på avstånd till att icke skjutbara djur kommer så nära jakttornet att det hörs när dom biter av gräset. När en av mina döttrar var med såg vi 5-6 rådjur varav flera kid som vid olika tillfällen visade sig 30-40 meter från tornet. I luften kretsade en rovfågel över några mindre harar som förvirrat sprang fram och tillbaka. En ekorre klättrade samtidigt upp i ett träd strax intill oss nyfiket betraktande oss där vi satt blickstilla med bössa och ansiktsmasker. Någon bock såg vi inte förrän vi skulle köra hem. Då stod den där plötsligt mitt på vägen i strålkastarljuset lugnt betraktande ljusskenet varefter den med värdighet sakta drog sig in i skogens mörker. Det var en 6-taggare förstås!

Jag har också på nära håll flera gånger sett både älgkalv och rådjurskid dia och det kändes på något sätt som ett privilegium att få sitta på första parkett och se naturen bjuda på sitt skådespel. En gång i Vomb satt jag relativt nära en foderplats och det strömmade fram dovvilt på bägge sidor om tornet. Samtidigt hördes det tydligt att där var ett flertal djur kvar inne i skogen. De kom dock ut först när det börjat mörkna och även om jag anade mig till en dovspets så var jag inte tillräckligt säker för att skjuta. Jag satt kvar i nära nog en halvtimme i mörkret med bössan i knäet och hörde hur de tuggade i sig och i övrigt var sociala utan att varse min närvaro. Det kändes på något sätt som om jag var delaktig i deras släktträff.

Daer-aelgen-skoets.JPG

Mitt hittills mest minnesvärda jaktpass utan skott upplevde jag i Tullstorp. Jag satt i en skjutstege som vanligt något ihopsjunken och orörlig spanande efter en bock som tidigare setts där. En duva kom då flygande och satte sig på marken 5-10 meter från skjutstegen och började rumstera bland kvistar och löv. En plastpåse som blåst in i dungen blev föremål för duvans intresse och jag blev lite irriterad då prasslet kunde skrämma iväg bocken. Då plötsligt flög den upp och satte sig bredvid mig på stegen bara 1 dm från min arm. Den ömsom tittade på mig och ömsom vred sitt huvud otroliga 270 grader och spanade ut över fältet. Efter att en god stund suttit och tittat på varandra började jag fundera vad som skulle hända om bocken kom och bössan skulle lyftas i skjutläge. Då skulle förmodligen duvan skrämd flaxa iväg och bocken bli ett minne blott. Jag lyfte därför handen och sträckte ut den för att putta till duvan så att den flög iväg. Till min förvåning satt den kvar och jag kunde stryka den över bröstet med handen i flera minuter.

Det var en obeskrivlig känsla att sitta där ensam ute i naturen och kela med en duva i skymningen. Till slut kom vi dock gemensamt fram till att vi inte hade någon framtid tillsammans och vi skiljdes åt i bästa samförstånd. Någon bock fick jag aldrig syn på!

Senast uppdaterad 2016-02-14

Senast uppdaterad 2016-02-14

Senast uppdaterad 2016-02-14