Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

En (nästan) helt vanlig tryckjakt på Vomb

Vi samlades vid slaktboden kl 08.30 en onsdagsmorgon i mitten på november. Vädret var det bästa möjliga med en stadig lugn vind och solsken. Vi var 23 förväntansfulla skyttar och 14 funktionärer samt ett antal ystra och morgonpigga hundar. Efter fördelning av passen och genomgång av jaktens uppläggning, skjutbart vilt och säkerhetsbestämmelser gav jaktledaren Peter Jonzon (MVF) ett tecken till Lars Truedsson som stämningsfullt blåste för jaktstart i ett vallhorn. Jag och två andra skyttar fick pass i Kärret som ligger vackert placerat i en öppen dalsänka mellan en tallskog och vattnet. Jag fick ett bra markpass vid ett träd med skyddande grenar lågt placerade på stammen. Ett utmärkt skydd med lämpliga grenar att använda som skjutstöd. Framför mig hade jag en smal sänka ungefär 30 meter bredd och 100 meter lång med en vall mittemot som utgjorde ett bra kulfång. Det tog bara 15 minuter efter att drevet startat så kom en kronhjort i full karriär bara 20 meter bakom mig. Det var en skjutbar gaffel men då den kom för fort och där var dåligt kulfång så fick jag nöja mig med att förvarna min passgranne om händelsen. Det är en mäktig upplevelse att se en kronhjort på det avståndet. Högrest och kraftfull med en stolt hållning är det utan tvivel vårt vackraste klövvilt.

Redo-foer-bocken.jpg

Efter ytterliggare en halv timme var det dags igen. Drevkedjan förvarnade om att en kronhind med kalv var på väg mot oss och jag osäkrade bössan. Jag har en Browning Bar Light halvautomat i kaliber .308 med ett Leupold Quick Release fäste. Med detta system kan jag omväxlande använda ett Zeiss 3-12x56 kikarsikte för långa avstånd och ett Aimpoint rödpunktsikte för kortare avstånd och snabba skott. Denna dag hade jag valt Zeiss siktet vilket skulle visa sig vara ett misstag då hind och kalv snabbt passerade mig på enbart 5 meters avstånd. Efter att dom passerat stirrade jag med besvikelse på mitt fina Zeiss sikte. Om kalven stått stilla kunde jag ha räknat fästingarna i dess päls men vilken jägare tycker sånt är roligt? Återigen fick jag nöja mig med att förvarna min passgranne som visserligen fick dom på skjutbart avstånd men gjorde den riktiga bedömningen att dom kom för snabbt för skott. Efter en mustig och god ärtsoppa med plättar och sylt, traditionsenligt tillagad av MVF's ordförande, fördelades eftermiddagens pass. Jag fick torn 72 och klättrade förväntansfullt om än inte särskilt graciöst upp på släpet för transport ut till passen tillsammans med övriga skyttar. PA130068.JPG

Väl framme fick jag besked av jaktledaren att torn 84 var ett bättre alternativ med hänsyn till drevkedja och vindriktning så jag blev placerade där istället. Efter en tid meddelade drevkedjan att man närmade sig torn 72 vilket föranledde mig att påpeka att jag skiftat till torn 84 istället. Efter en stunds tystnad kom besked från en skojfrisk drevkarl att en udda 10:a som var en skjutbar kronhjort stod vid torn 72! Jag var så uppe i jaktens spänning med drevkedjans rapporter om djur av allehanda slag på väg både hit och dit så jag trodde på det. Upphetsad fumlade jag med jaktradion och ville ha besked på om den säkert var skjutbar och i vilken riktning den var på väg samtidigt som jag gnisslade tänder över min olycka. Som svar fick jag att den nu hade lagt sig ner (?) rakt framför torn 72! Det blev nådastöten och jag brydde mig inte ens om att fråga varför den gjorde så eller varför dom inte drev den vidare. Jag bara la ner pannan mot jakttornets kant, suckade djupt och väntade på det oundvikliga skottet från någon annan mer lyckosam jägare. I en tidigare jakt på speciellt utvalda kronhjortar, däribland den udda 10:an, hade jag fått en dovhjort med halvskovel rakt framför tornet men kunde inte skjuta då alla djur utom kronhjortarna var fredade under den jakten. Vid nästa kronviltsjakt lyftes emellertid denna restriktion bort men dovhjorten fick jag naturligtvis aldrig syn på igen. Nu hade jag åter blivit drabbad och det var med tunga steg jag vandrade mot upphämtningsplatsen i kvällsmörkret.

Det var först på väg mot slaktboden då jag frustrerat berättade för mina jaktkamrater om mitt öde som jag försynt fick påpekat att det kanske var någon som skämtat med mig. Först då gick det upp för mig att det var ett "Practical joke". Jag höll emellertid god min och kunde inte göra annat än att instämma i den allmänna munterhet som följde. Jag sköt inga djur denna dag men det spelade ingen roll för jag fick min beskärda del av upplevelser i alla fall. Kronhjorten med den udda 10:an är såvitt bekant i skrivandets stund fortfarande vid liv och brölar förmodligen självsäkert runt bland hindarna. Hur det gick för de övriga skyttarna på Vomb denna dag? Jo, när jakten blåstes av hade det fällts 3 st rådjur, 3 st kronkalvar, 1 st kronhind, 1 st kronhjort, 1 st dovhind samt 1 st vildsvin. En mycket lyckad och välplanerad jaktdag med kompetenta jägare i drevkedjorna. Vi är många som ser fram emot nästa tryckjakt!

Senast uppdaterad 2010-08-27

Senast uppdaterad 2010-08-27

Senast uppdaterad 2010-08-27