Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida
  www.tommystexter.se och jag hoppas du får en
  angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

KONTAKT/SYNPUNKTER  HEM   KÅSERIER  OM TOMMY   PERSONLIGT   JAKT/FISKE

 

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

 

Välkommen

Du befinner dig på Tommy Persson's Hemsida www.tommystexter.se och jag hoppas du får en angenäm och intressant läsning

© Gäller för alla texter.

Sök på hemsidan:

 

 

  

Våra klövvilt samt hare

ÄLG

Älgen är vårt största och mest sägesomspunna klövvilt. Äldre tjurar kan i något enstaka fall nå en boghöjd på 2 meter och väga upp emot 900 kg. Det vanligaste är dock en levandevikt på 300-600 kg. Att en slöjdimmig morgon få uppleva en älgs majestätiska flykt över ett öppet fält är en optimal naturupplevelse. Trots sin storlek rör den sig förvånansvärt smidigt och förflyttar sig snabbt om den får vittring på någon fara. Vi har sedan urminnes tider jagat älg i Sverige och man räknar idag med en årlig avskjutning på 100.000 djur. Förutom människans jakt och trafikolyckor faller en del älgar offer för björn och varg. En vuxen älg äter upp till 50 kg växtdelar per dygn. Det magra och proteinrika köttet har en genuin viltsmak men kan med fördel användas i många traditionella rätter.

KRONHJORT OCH DOVHJORT

Dessa vackra och graciösa djur finns både frilevande och i hägn företrädesvis i södra Sverige. Kronhjorten är en naturlig del av den svenska faunan emedan Dovhjorten inplanterades under 1700-talet. Hjortarna kan utveckla mycket vackra horn till fromma för mången stolt jägare. Det kan vara svårt för den ovane att se skillnad på dov och kron men den förstnämnda är något mindre och har ett kortare nosparti. Svansen är lång och markant svart med vit undersida. Kronhjorten har gulbrun bakdel och en kort svans. En präktig kronhjort kan väga upp emot 160 kg emedan en dovhjort tangerar 80-90 kg i levandevikt. Hjorten ger ett välsmakande kött med en något mildare viltsmak.

P2070049.JPG

RÅDJUR

Rådjuret utgör ett välkänt inslag i den svenska faunan. Vid en försiktig bedömning uppskattar man antal djur till 800.000 individer. Rådjuret finns i hela landet men mest i södra och mellersta delarna. En råbock kan väga 30 kg i levandevikt och är en finsmakare ute i naturen. På dess matsedel står bl.a. örter och blad från olika lövträd, skott från sälg, asp och ek samt blad från höstsådda grödor. Köttet är mycket välsmakande och mört. En urbenad rådjurssadel gärna smaksatt med enbär och med vinbärsgelé därtill är en kulinarisk höjdpunkt!

VILDSVIN

Vildsvinets historia i Sverige går 8.000 år tillbaka i tiden. Efter att blivit utrotat på 1800-talet har den dock på nytt etablerat sig. Rymningar från vilthägn på 70- och 80-talet har inneburit att stammen fått ett kraftigt uppsving i de södra och mellersta delarna av Sverige. Vildsvinet är ett mycket skyggt djur och visar sig sällan i dagsljus. Levandevikten på en stor galt kan komma upp till 250 kg men på kontinenten finns individer på över 400 kg. Det finns många spännande vildsvinsrätter att botanisera bland. En delikatess är tunna skivor av rökt vildsvinskött med pepparrot och tunnbröd.

HARE

Skogsharen finns i hela Sverige utom i Skåne. Den är nattaktiv och dess vinterpäls är vit och sommarpälsen gråbrun. Skogsharen är liten och knubbig och dess svans är kort och vit samt formad som en liten boll. Den väger upp till 4,5 kg. Fältharen, vars päls är rödbrun året om, har en större svans med svart ovansida och väger nära 6 kg. Den förekommer från Skåne och upp till sydligaste Norrland. Fältharen planterades in i Sverige på 1800-talet. Det förekommer också korsningar mellan skogs- och fältharen. Det är inte ovanligt att haren får tre kullar per år med 5 ungar i varje kull. Haren har varit ett viktigt komplement på menyn i det svenska självhushållet under många år. Olika färsrätter, hargryta och harsadel är populära inslag på bordet än idag. Köttet är mörkt med en kraftig viltsmak och kan med fördel marineras.

Senast uppdaterad 2010-08-27

Senast uppdaterad 2010-08-27

Senast uppdaterad 2010-08-27